:: www.prop.sk

č. 7/2010
z 20 septembra 2010,
k Sulíkovmu referendu

Sulíkovo referendum sa skončilo neúspešne. K hlasovacím urnám prišlo len 22,84 % oprávnených voličov. Referendum ignorovalo až 77,16 % oprávnených voličov. Prepadák sa všeobecne očakával a preto výsledok nikoho neprekvapil. Ako to však už býva, každý si vybral to, čo vyhovuje práve jemu.

Predseda parlamentu považuje referendum za úspech, napriek tomu, že nebolo platné. Sulík, ako správny demagóg, však tvrdí, že referendum zmobilizovalo milión voličov, a to je vraj úspech jeho strany. Sumu 7,2 milióna € (vyše dvesto miliónov slovenských korún) Sulík považuje za „dobre investované peniaze“, pretože „demokracia niečo stojí“. Referendum je podľa jeho slov „silný politický záväzok pre koalíciu“. Koaliční partneri, v snahe zahmliť referendový trapas, viac, či menej Sulíkovi sekundovali. Viacerí politológovia a väčšina „slovenských“ televízií sa snažili natierať výsledok referenda na ružovo (pričom usilovne a ostentatívne nebrali na vedomie fakt, že pána Sulíka a jeho partaj v referende ignorovala absolútna väčšina voličov). Opozícia na referende nenašla suchú ani jedinú nitku.

Predseda parlamentu si z výsledku nepodareného referenda vybral akurát počet zúčastnených voličov, pričom týmto číslom ohuruje verejnosť. Účastníkov referenda bezdôvodne prezentoval ako svojich sympatizantov a voličov. Nehospodárne vynaložené prostriedky sa snažil vydávať za vydarený krok. V čase všeobecného šetrenia svoje vlastné plytvanie odsúva do zabudnutia.

Referendum je silný nástroj priamej demokracie a Panslovanská únia podporuje právo občanov, aby sami rozhodovali o záležitostiach všeobecného záujmu. Nestotožňuje sa však so zneužívaním referenda na populisticko-stranícke ciele. Pri formulovaní textu slovenskej ústavy inštitút referenda a priori odmietali mnohí politici, ktorí vždy sami seba pasovali do role arbitrov demokracie. Argumentovali najmä tým, že slovenský volič na uplatňovanie priamej demokracie ešte nedospel a tiež tým, že referendum je v priamom rozpore so zastupiteľskou demokraciou – teraz však cudne mlčia.

Panslovanská únia sa domnieva, že po viacerých skúsenostiach s referendom nadišiel čas, aby sme sa nad týmto inštitútom vážne zamysleli, aby sme o tejto otázke, týkajúcej sa všetkých, vyvolali celonárodnú diskusiu a aby sme prijali nové pravidlá na uplatňovanie priamej demokracie na Slovensku.

Predsedníctvo
Panslovanskej únie

© 2003 - 2009 www. prop. sk | Materiály z tejto stránky je možné kopírovať len s uvedením odkazu na túto stránku | When reproducing our materials in whole or in part, reference to prop.sk must be made.|